De do‘s & dont’s van coaching in de kinderopvang

Een veilige context voor professionele ontwikkeling

Coaching = procesbegeleiding

Elke medewerker in de kinderopvang heeft recht op regelmatige professionele coaching (IKK). Samen met de Kinderopvang Academie zorgen medewerkers en coaches voor een veilige én uitdagende omgeving.

Onderstaand vind je enkele do’s en don’ts.

de Do’s

Veiligheid is de basis voor elk leerproces. Voor de coach betekent dit dat je eerst het vertrouwen wilt winnen – en vervolgens ook behouden. Dit heeft consequenties over wat je wel en niet terugkoppelt aan anderen, zoals leidinggevenden en collega’s.

Vragen stellen, dat is het sterke gereedschap van de coach. Een coach is er voor de goede vraag op het juiste moment, niet voor het antwoord op de vraag. Met name voor resultaatgerichte managers die zich in een coachende rol ontwikkelen is dit even wennen.

Herhaling & afwisseling. De meeste leerprocessen zijn geen quick fix en sterk individueel bepaald. De coach zal de leerdoelen en het leerplan dan ook regelmatig samenvatten en vanuit verschillende perspectieven belichten.

de Don’ts

Een coach geeft de deelnemer aan een coachingprogramma geen opdrachten of taken voor de dagelijkse praktijk; dit is echt een taak voor leidinggevenden. Leiders met een coachende stijl van leidinggeven houden beide vormen goed gescheiden.

Vergeet niet het belang van outputgericht coachen en van duidelijke deadlines. Zonder deze ‘harde’ voorwaarden verlies het coachingsproces snel aan effectiviteit.

Maak coaching niet vrijblijvend: coaching kost tijd en geld en gaat voor de deelnemer soms gepaard met onzekerheden of met een persoonlijke worsteling. Alle betrokkenen hebben dan ook belang bij persoonlijk engagement.